van de Beek
Home Edo & Jopie Miranda Eewoud Steven
Webshop Origami CV Beren


In tegenstelling tot de meeste mensen ben ik niet als kind met postzegels begonnen, al bewaarde ik wel de buitenlandse zegels van ansichtkaarten enzo die ik kreeg.Mijn belangstelling voor postzegels begon pas toen de PTT (nu TNT) eind jaren 60 met kleurige en moderne ontwerpen kwam. Perzie
1969
De meeste mensen vonden dit gestyleerde gedoe maar niks, ze hadden liever gewoon de koningin op hun brieven dan deze zogenaamde kunst.


1972
Vanwege deze reacties dacht ik dat de PTT deze moderne weg wel snel zou verlaten en terug zou gaan naar de traditionele afbeeldingen. Omdat ik geinteresseerd ben in moderne kunst trokken deze moderne zegels mij wel aan. Eerst vooral omdat ik dacht dat het tijdelijk zou zijn, maar ja, het bleek toch een blijvertje.


Midden jaren 70 had ik zoveel van deze moderne zegels verzameld dat ik besloot een echte verzameling te beginnen.


1975

Maar wat ging ik dan verzamelen? Nederlands of buitenlands of alletwee? Een thema of een land? Alleen deze moderne ontwerpen? En waar moest ik dan de grens trekken?

1978

Om antwoord te krijgen op al deze vragen, ben ik lid geworden van een verzamelaarsclub, maar dat hielp dus helemaal niks. Het enige dat ik wijzer geworden ben, is dat iedereen op z'n eigen manier verzamelt en dat er niet zoiets bestaat als een 'goede' verzameling.


1983


De verzamelaar zelf bepaalt wat er wel en niet in z'n verzameling komt, het is een kwestie van smaak en voorkeur.

Zweden

Nu verzamel ik alleen Nederlandse postzegels, maar ik heb ook een aantal buitenlandse zegels. De meeste zijn met beren of omdat ik ze in het land zelf gekocht heb, maar ik bewaar ook de zegels die ik gewoon mooi of leuk vind.


Japan

1980
Nieuwe zegels verzamelen, is geen kunst. Je kunt lid worden van de verzamelservice van de posterijen en dan krijg je ieder jaar alle nieuwe zegels toegestuurd. Ik heb me hiervoor in 1980 opgegeven, naar aanleiding van de kroning van Beatrix.


Het leuke van verzamelen is echter het zoeken naar oudere zegels om een jaar compleet te krijgen. Hoewel ik er niet zoveel tijd in stop, heb ik nu toch al vanaf 1970 de complete jaarcollecties.
1973

1852

De eerste Nederlandse postzegel is van 1852 en de laatste zegel met een prijs in guldens is van 2001. In 2001 zijn er ook zegels uitgegeven met een gulden- en europrijs erop, maar daarna is alle prijsopdruk in Euro.


2001